Sanal müze bileti - 2

  • Posted: 07:34
  • |
  • Author: Fikrim.var

Dünyanın çeşitli yerlerindeki önemli müzeleri sanal ortamda gezmek suretiyle ziyaret etmeye devam ediyoruz. İleride imkânımız olduğunda elbet gidip bizzat gezmeyi hayal ediyoruz ama şimdilik siz de bizimle burada online müze turuna devam edin bizce.


National Gallery of Art


Dünyanın şüphesiz en ünlü müzelerinden biri de ABD’nin başkenti Washington’da bulunan National Gallery of Art. 13. yy Avrupa sanatının örnekleri, Amerikan tarihinin en eski sanat eserleri burada. 1937 yılında zengin bir finansçı ve sanat koleksiyoncusunun hediye ettiği parçalar çevresinde kurulmuş. 1971 yılında Başkan Franklin Roosevelt’in destek vermesiyle müze gelişmeye başlamış. Başka koleksiyoncular da müzeye ellerindeki eserleri bağışlamaya başlamış. Bugün ise dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarının çok önemli eserleri var bu büyük müzede. Gez gez bitecek gibi değil.


İki binadan oluşan müzenin batı yakasında daha çok İtalyan sanatından parçalar var. Doğu yakasında ise daha yeni ve modern sanatın örnekleri yer alıyor. Geçtiğimiz yüzyılın en önemli sanatçılarının çok mühim eserlerine burada rastlamak mümkün. Örneğin Van Gogh, Matisse, Renoir... 1999 yılında ise halkın rahatça gezebileceği bir heykel bahçesi eklenmiş müzeye.


Bizim gibi ancak sanal ortam ziyaretçilerini de unutmayan müzenin web sitesi bu anlamda gayet zengin. Haftalık olarak değişen online turlar bile düzenliyorlar. Ara sıra bakmayı ihmal etmemek lazım anlayacağınız. Ayrıca dünyanın çeşitli yerlerine giden gezici sergiler de düzenliyorlar. Bekliyoruz ne diyelim.


Sanal müze bileti - 2Alâmeti farikaları: The Dance Lesson (Edgar Degas), The Railway (Edouard Manet), The Houses of Parliament, Sunset (Claude Monet), Houses in Provence (Paul Cezanne), Farmhouse in Provence (Vincent van Gogh), The Tragedy (Pablo Picasso), The Age of Bronze (Auguste Rodin).


Sanal tur için tıklayın.


Musee d’Orsay


Resim, heykel, dekoratif ve grafik sanatlar, fotoğraf gibi pek çok farklı disiplinden çok çeşitli eserler içeren, dünyanın en önemli müzelerinden birisi olan ve Paris’te bulunan müzede Renoir, Picasso, Courbet, Monet, Rodin, Manet, Matisse gibi çok önemli sanatçıların yine çok önemli eserleri var.


Eskiden gar olan, sonra müzeye çevrilen şahane bir binaya sahip. Her ne kadar Louvre’dan kendisine pek sıra gelmese de ziyaretçi sayısı konusunda çok iddialı olan Musee d’Orsay’a ne yazık ki şimdilik bu anlamda bir katkıda bulunamayacağız.


Sanal müze bileti - 2Tanıttığımız pek çok diğer müze için geçerli olan “bir günde her yerini gezememe” sorunu burada da mevcut. Ama düzenli yapısı sayesinde yolunuzu bulmak çok zor değil. Ayrıca çeşitli kısayollar oluşturulmuş. Örneğin empresyonizm meraklısı ziyaretçiler için direkt olarak beşinci kata yönlendirme mevcut.



Gar olarak kullanıldığı zamandan kalan devasa saatler, kendi başına bir sanat eseri olan giriş kapısı, geniş salonları ile dikkat çeken müze, Fransa’ya gidip kültür gezisi yapabilen tüm sanatseverlerin önemli uğrak noktalarından biri olarak ilgi ve bilgiyi hak ediyor.


Alâmeti farikaları: Olympia (Edouard Manet), Balzac (Auguste Rodin), Starry Night (Vincent van Gogh), Apples and Oranges (Paul Cezanne), The Artist’s Studio (Gustave Courbet), The Saint-Lazare Station (Claude Monet), Women at the Well (Paul Signac)


Sanal tur için tıklayın.


MOMA


New York Modern Sanatlar Müzesi; yani MOMA, bahsettiğimiz diğer müzeler gibi kim var kim yoksa toplamış, ünlü eserlerini koleksiyonuna katmış çok önemli bir müze. Resim, mimari, tasarım, heykel, fotoğraf, film gibi pek çok disiplinde 19. yy’ın son zamanlarından günümüze kadar pek çok modern sanat eserinin yer aldığı MOMA, içeri girmek için uzun kuyrukların tükenmesini beklemeniz gereken müzelerden. Tabii bizim burada böyle bir derdimiz yok.


Sanal müze bileti - 2Camdan ve taştan yapılan binanın kendisi de bir tasarım harikası. Gidenlerin, dışına mı içine mi baktığını bilemediği mekânda tabii ki bir süre sonra aklın sesi baskın çıkıyor ve Picasso, Van Gogh, Cezanne, Chagall, Klimt, Matisse, Klee, Modigliani, Kandinsky gibi ölümsüz isimlerin eserlerine bakmanın daha akıllıca olduğu ortaya çıkıyor. Müzenin yönlendirme ve rehberlik hizmetlerinin de mükemmel olduğu söyleniyor. 1929 yılında kurulan müzede büyük değişiklikler yapıldı ve 2004 yılında yeni haliyle Manhattan’da yeniden hizmete girdi.


Alâmeti farikaları: Foliage (Paul Cezanne), Watercolor Number 13 (Vasily Kandinsky), Guitar (Pablo Picasso), Sleeping Peasants (Pablo Picasso), Reclininng Nude (Henri Matisse), Roll of Bills (Andy Warhol), The Storm (Edvard Munch), Hope (Gustav Klimt), The Persistent of Memory (Salvador Dali)


Sanal tur için tıklayın.


Sanal müze bileti - 2MET


MET; yani uzun adıyla The Metropolitan Museum of Art büyük, çok büyük. Gezmek bitirmek o kadar zor ki... Hatta müze, elindeki bütün parçaları değil sadece en büyük ve önemli eserleri sergiliyormuş. Yetkililer gerisini ne yapıyor bilemedik, belki evlilik yıl dönümleri geldiğinde eşlerine hediye ediyorlardır. Şaka şaka, yasak tabii ki.


Yine New York’ta bulunan müzede çeşitli bölümler var. Örneğin Mısır bölümünde koca koca piramitler yer alıyor. Bunun dışında İnka, Çin, Selçuklu, Osmanlı İmparatorlukları ile ilgili bölümler de gayet ilgi çekici.


Yunan ve Roman sanatı, İslam sanatı, Afrika sanatı, Japon sanatı, Asya sanatı... Müzenin görüldüğü gibi en önemli özelliği, toplumlara ve dönemlere göre kısımlara ayrılmış olması.


Ünlü Central Park’ın sevimli sincaplarını izlemek yerine içerideki birbirinden önemli eserleri izlemeyi tercih eden sanatseverleri unutulmaz bir deneyimin beklediği kesin. “Sanatın 5000 Yılı” sloganını kendisine lâyık görmüş bir müzeden bahsediyoruz. Amerikan dekoratif sanatı, zırhlar, yedi yüzyıl ve beş kıtadan kostümler, ortaçağ, modern çağ, fotoğraflar, müzik enstrümanları... Ne ararsanız var burada.


Çok büyük demiş miydik? Yine derin bir ah çekiyor ve sanal turumuza başlıyoruz. Zaten göreceksiniz, burası da sanal ziyaretçilerin yoğunluğunu düşünerek özel bölümler hazırlamış.


Alâmeti farikaları: The American School (Matthew Pratt), Head of the Virgin (Leonardo da Vinci), Samson and Delilah (Albrecht Altforfer), The Last Communion of Saint Jerome (Botticelli), Madonna and Child (Raphael), The Musicians (Caravaggio), The Abduction of Rebecca (Eugene Delacroix), Cypresses (Vincent van Gogh)


Sanal tur için tıklayın.