Google Earth’te Sanat


Goya, şuraya bir sivilce mi kondurmuş? Velázquez’in şurasında bir eğrilik mi var? Google Earth, şaheserlere hiç olmadığınız kadar yakın olmanızı sağlayacak bir sanal müze uygulaması sunuyor.

Madrid’deki Prado müzesi ile Google Earth’ün giriştiği bu proje, Raphael’in Kardinal’i, Dürer’in otoportresi gibi çok ünlü on dört tablonun yüksek çözünürlüklü taranmış hallerini sunuyor. 14.000 megapiksellik bu çözünürlük o kadar yüksek ki, tualdeki dikiş iplerini veya boyada zamanla oluşmuş çatlakları bile görmenize izin veriyor. Tablolara yakından bakılmaz kaidesi de böylece tarihe karışıyor.

Makinenizde Earth yoksa Maps ile de bakabileceğiniz uygulama, son derece hızlı. Karşısına geçip izlemenin tadını vermeyeceği aşikârsa da, sanırız en yakın deneyim bu. Şimdiye kadar reprodüksiyonlarda, online galerilerde gördüğümüz bu tabloların renklerinin, sandığımızdan ne kadar farklı olduğunu görmek çok şaşırtıcı. Fırça darbelerine kadar normalde göremeyeceğiniz ayrıntıların şaşkınlığı da işin sürprizi.

Bu işin gerçekleşmesi için, üç ay boyunca 8200 dijital fotoğraf çekilmiş. Bu fotoğraflar, Google Earth’ün sokaklara zum yapabilmenizi sağlayan tekniği ile katman katman birleştirilmiş. Uygulamada, müze içinde dolaşmanızı sağlayan 3D bir modelleme de var.

Sanat tarihçilerinin “16. yüzyılda bu tabloları yapan ressamlar, işlerine bu kadar yakından bakılmasını asla istemezlerdi” tartışmaları da, galerinin açılışı ile alevlendi bile. Galerini kapatılması için bir kampanya bile başlatılmış.